Op stap met je leeftijdsgenoten
De reis brengt je in contact met leeftijdsgenoten in Tanzania. Hoewel we dezelfde wereld delen, zijn hun leefomstandigheden anders dan de onze. Samen gaan we op pad.
​
Gedurende twee weken laten zij ons kennismaken met hun dagelijkse leven en bouwen we vriendschappen op. We verkennen samen de stad, bezoeken de sociale projecten waar zij actief aan bijdragen, en gaan een dagje met hen naar school. Ook steken we samen de handen uit de mouwen bij diverse projecten. We voeren gesprekken, delen dromen, en gaan bij hen thuis op bezoek.
​
Voor de Belgische jongeren biedt deze inleefreis een unieke kans om te ontdekken hoe Tanzaniaanse jongeren leven. Maar net zo goed is het voor de jongeren in Tanzania een waardevolle ervaring om in gesprek te gaan over cultuur, waarden en normen. Zo wordt het voor beide groepen een verrijkende ervaring om te groeien als wereldburgers, hun horizon te verbreden, vragen te stellen en kritischer na te denken. In feite is het voor beide groepen een inleefreis, niet alleen voor de Belgische deelnemers.
“If I had a school like that, I would even go to school on Sundays”
Getuigenis van Iene Demeyer (Emmaüsinstituut, Aalter)
“Op Inleefreis in Tanzania sprak ik jongeren aan op straat. De jongens droegen versleten kleren en een van hen had geen schoenen. Ze spraken geen Engels dus moest Sam voor ons vertalen. Hij vertelde ons dat deze jongens niet naar school kunnen gaan omdat ze de boeken en hun uniform niet kunnen betalen. Toen ik dat hoorde, werd het me even te veel. Zien dat die drie jongens geen kansen hadden en geen onderwijs kregen, enkel omdat ze hun boeken en uniform niet kunnen betalen. De tranen waren er voordat ik ze kon tegenhouden. Toen Julius mijn foto’s van mijn school zag, zei hij: “If I had a school like that, I even would go to school on Sundays”. Ik weet nu dat naar school gaan geen plicht is, niet iets waarover we moeten of kunnen klagen. Het is een voorrecht om onderwijs te hebben. Jeugdcentra zoals Maendeleo zijn ontzettend belangrijk! Zo kunnen jongeren die opgroeien in moeilijke omstandigheden, toch naar school!”