top of page
DSC02412.JPG

Maendeleo en de Scouts

We zijn te gast in het Maendeleo Jeugdcentrum voor kwetsbare jongeren. Met de jongeren die er leven, delen we twee weken lief en leed.

​

Maak via onderstaand filmpjes kennis met het jeugdcentrum:

Campagnefilm Zuidactie 2022 "Girls@School!"

In Tanzania verlaten heel wat meisjes vroegtijdig de schoolbanken om uiteenlopende redenen: geldgebrek, onveiligheid, kindhuwelijken, ongewenste tienerzwangerschappen, … Het Maendeleo Jeugdcentrum brengt deze meisjes terug naar de schoolbanken en geeft hen zo dezelfde onderwijskansen als jongens. Daarom zetten we met de Zuidactie alles op alles om dit project te steunen. Want meisje, jongen, Belg of Tanzaniaan: onderwijs is en blijft een universeel recht.

 

Zie ook campagnewebsite.

Campagnefilm Zuidactie 2006 "De safari van Omari"

In 2006 stond het Maendeleo Jeugdcentrum ook centraal tijdens de jaarlijkse Zuidactiecampagne van Fracarita Belgium. De middelen werden toen ter plaatse via maandelijkse werkingssubsidies aangewend voor de brede activiteiten van het centrum. Een ondersteuning die nog steeds via de Warafiki loopt.

Het Maendeleo Jeugdcentrum voor kwetsbare jongeren

 

Het Maendeleo Jeugdcentrum speelt een belangrijke rol in Kigoma, een stad in het noordwesten van Tanzania. In deze regio ervaren veel jongeren moeilijke omstandigheden zoals armoede en beperkte kansen, wat hen blootstelt aan uitdagingen zoals jeugdbendes, middelengebruik, en uitbuiting. Het jeugdcentrum biedt hen echter de kans om hun capaciteiten te ontwikkelen en bij te dragen aan hun gemeenschap.

​

Het Maendeleo Jeugdcentrum onderscheidt zich door zijn unieke aanpak. Jongeren worden niet gezien als slachtoffers, maar als actieve deelnemers aan de maatschappij. In plaats van de vraag "Wat kunnen wij voor jullie doen?" staat de vraag centraal: "Wat kunnen jullie voor de gemeenschap betekenen?" De nadruk ligt niet op wat de jongeren missen, maar op wat ze kunnen bijdragen. In het centrum krijgen de jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen en hun verantwoordelijkheid op te nemen door zich in te zetten voor anderen buiten het centrum.

​

De jongeren werken in kleine groepen onder leiding van een mentor, vergelijkbaar met een scoutsstructuur. Ze helpen de gemeenschap door zieken te verzorgen, onderdak te bieden aan ouderen, gevangenen te bezoeken, water naar afgelegen plaatsen te brengen, sportactiviteiten te organiseren, en jeugdbewegingen op te zetten. In ruil voor hun inzet krijgen ze een veilige plek om te slapen en voedsel, terwijl ze groeien in verantwoordelijkheid.

​

Het bijzondere aan dit project is dat de jongeren zelf het centrum beheren, onder begeleiding van een Broeder van Liefde. Er wordt geen geld besteed aan dure infrastructuur of grote projecten; de kracht van het jeugdcentrum ligt in de toewijding van de jongeren zelf. Elke dag zoeken ze manieren om met beperkte middelen en een groot hart iets te betekenen voor hun gemeenschap.

​

Fracarita Belgium, de Belgische ngo voor internationale samenwerking van de Groep Broeders van Liefde, ondersteunt dit waardevolle jeugdcentrum. In Kigoma willen we de jongeren helpen hun sociale initiatieven verder uit te voeren. Hun inzet verdient zowel ons respect als onze steun.​​

Het dagelijkse leven bij onze gastheren in het centrum

​

Voor de jongeren van Maendeleo staan geen safari’s of toeristische uitstapjes op de planning. Hun dagelijkse activiteiten richten zich op de wijken van Kigoma, waar ze met trots en toewijding bijdragen aan hun gemeenschap. Deze jongeren blijven niet passief, maar nemen initiatief om hun omgeving te verbeteren door samen te werken en hun vaardigheden in te zetten. Ze krijgen de ruimte om hun eigen activiteiten te plannen en te organiseren, waarbij ze zowel leiderschap leren als verantwoordelijkheid delen. Fouten maken mag, zolang er ruimte is om te leren. Dit doen ze in kleine teams onder leiding van een ervaren mentor.

​

De jongeren zetten zich in op verschillende thema’s: sociaal engagement, onderwijs, ontwikkeling, cultuur en sport. Elke activiteit heeft een verantwoordelijke, en ze werken nauw samen met vrijwilligers uit heel Kigoma. Samen trekken ze eropuit om dagelijks positieve verandering te brengen.

 

Een blik op hun activiteiten

 

Acties bij het thema onderwijs en opleiding:

De jongeren bouwen klaslokalen, geven basisles aan jonge kinderen, bieden herhalingslessen voor scholieren, en organiseren Engelse taallessen voor jongeren. Ze ondersteunen een school voor kwetsbare kinderen en bieden beroepsopleidingen aan zoals snit en naad, houtbewerking, landbouw, en veeteelt. Ook in vluchtelingenkampen geven ze onderwijs. Daarnaast richten ze discussie- en actiegroepen op rond thema's zoals sociaal gedrag, vriendschap, hiv/aids, prostitutie, alcohol- en druggebruik. Ze zijn actief in jeugdbewegingen zoals de scouts en de Focolaregroep.

​

Thema ontwikkeling:

Jongeren helpen elkaar bij het opstarten van een werkplaats of kleine onderneming, en runnen samen een sociaal restaurantje. Ze zijn betrokken bij plattelandsontwikkeling en sensibilisatiecampagnes tegen erosie en roofbouw. Verder begeleiden ze jongeren die herstellen van verslaving en ondersteunen ze zelfhulpgroepen voor doven, albino’s, jonge prostituees, en ex-kindsoldaten.

​

Thema cultuur:

De jongeren organiseren educatieve theatervoorstellingen in de wijken, spelen in muziekbands, en beheren een bibliotheek.

​

Thema sport:

Ze zetten sportevenementen op zoals voetbal-, volleybal-, basketbal- en netbalwedstrijden in de wijken, waarmee ze gemeenschapszin en teamwork bevorderen.

​

Deze jongeren blijven nooit stilzitten; ze werken onvermoeibaar aan hun eigen toekomst en die van hun gemeenschap. Op hun eigen manier maken ze hun dromen van een betere wereld waar.

​

We leren van elkaar, wisselen ideeën uit en gaan in dialoog over elkaars cultuur en waarden.

​

Wil jij enkele weken deze ervaringen delen?

​

“Maendeleo gaf me een unieke kans: studeren”

​

“Als meisje zijn de uitdagingen soms wat groter. Maar ik laat me niet afschrikken. Ik weet wat ik wil, en ik ga ervoor! Ik groeide thuis op in een gezin van acht. Mijn vader is metselaar, maar breed hadden we het niet. Hij werkte zich te pletter om ons naar school te sturen. Ik mocht zelfs naar het middelbaar. Niet evident, want voor 2 Tanzaniaanse kinderen op 3 eindigt de school na het lager onderwijs.”

 

“Ik wou daarna absoluut verder studeren. Daarom trok ik tijdens de laatste jaren van de middelbare school naar Maendeleo. Daar kreeg ik begeleiding in de huiswerkklas voor Engels, da’s hier de voertaal van het hoger onderwijs. Die taal moest ik goed onder de knie krijgen. Privélessen kon ik echt niet betalen. Maendeleo gaf me de kans om gratis Engels te leren. Ze noemen me een stille doorzetter… En met het Engels is het nu gelukt. Ik droomde er altijd van om boekhoudster te worden. Vandaag studeer ik met een beurs aan het Tanzania Institute of Accountancy.”

Christina van het Maendeleo Jeugdcentrum in Kigoma, Tanzania

Amos: “Thuis is er geen honger meer”

Wist je dat Amos nu een job heeft? Hij studeerde dankzij het studiefonds. Hij werkt als sociaal assistent in een ziekenhuis van de Broeders van Liefde. Een job met toekomst, zoals jij en ik die ook zouden willen voor onszelf.

Amos is 27. “Ik kom uit een arme familie van 6 kinderen. We wonen aan de rand van Kigoma. Mijn ouders verkopen groenten die ze zelf kweken. Dat brengt bijna niets op. Te weinig om echt van te leven.“

 

Amos ging naar de lagere school en startte middelbare studies. Maar na een tijd kon de familie de schoolkosten niet meer betalen. “Ik was nochtans supergemotiveerd om een diploma te halen. Omdat ik werkte in een steenbakkerij verdiende ik net genoeg om het secundair te kunnen uitdoen. Ik kreeg toen huiswerkbegeleiding van het Maendeleo jeugdcentrum.”

 

Daar waren ze echt onder de indruk van zijn doorzettingsvermogen. “Ik kreeg een studiebeurs en kon naar het Newman Institute for Social Work. Daar behaalde ik een bachelorsdiploma Sociaal Werk.”

 

Nu is hij sociaal assistent in het psychiatrisch ziekenhuis van de Broeders van Liefde in Kasaka. “Ik was altijd heel gemotiveerd, maar zonder het studiefonds van Maendeleo was het me nooit gelukt”, zegt Amos. “Ik ben heel dankbaar. Dankzij mijn diploma heb ik nu een mooie job! En thuis is er geen honger meer.”

​

Is het zinvol te investeren in onderwijs voor jongeren in kwetsbare situaties in Tanzania? Maakt het verschil op lange termijn? Absoluut!

bottom of page